Ημέρα

Ημερομηνία

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Άφιξη

15/3/2013


 

1η ημέρα

16/3/2013

Γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων – παρουσίαση του προγράμματος – παρουσίαση των εννοιών της καλαισθησίας /αισθητικής, της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, διαμόρφωση εργαστηριακών ομάδων.

Εισηγητής: Νικόλαος Καρανάσιος

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Περιήγηση και γνωριμία με την πόλη (μεσαιωνικά κτίρια, οθωμανικά μνημεία, νεοκλασσικά κτίρια, βιτρίνες καταστημάτων, δημόσια κτίρια, ιδιαίτερης αξίας ναοί)

2η ημέρα

17/3/2013

Γνωριμία με τη γεωγραφία και την αισθητική της περιοχής.

Η Μακεδονική Αρχιτεκτονική απέναντι στη Νεοελληνική Πολυκατοικία. Οι Οθωμανικές προσμείξεις.

Η Σλαβική επίδραση στη χρωματολογία. Οι δυτικές επιρροές και η νεοκλασσική αισθητική. Η Αρχιτεκτονική και οι άλλες καλές τέχνες, ως παράγοντες διαμόρφωσης της χαρακτηριστικής εικόνας μιας περιοχής.

Εισηγητής: Δρ. Ιορδάνης Παυλίδης

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Επίσκεψη του χωριού Εμμανουήλ Παπάς – Μακεδονική Αρχιτεκτονική – έθιμο “Κούσασι” (αντίστοιχο των φανών της Κοζάνης)

3η ημέρα

18/3/2013

Αισθητική της Αγοράς – Παρουσίαση - Διάλεξη– Αντιπαράθεση ομάδων. Η αισθητική του καταστήματος, της προθήκης, της αφίσας, της επιγραφής, των φυλλαδίων και των ιστοσελίδων. Η Αισθητική της αγοράς ως διαμόρφωση ενός τοπικού χαρακτήρα. Κατηγοριοποίηση των τεχνών που διαμορφώνουν την αισθητική μιας αγοράς στο σύνολό της. Αντιπαράθεση με θέμα: «Η περιήγηση στην αγορά, ως στοιχείο καλλιέργειας της αισθητικής των πολιτών».

Εισηγήτρια: Γεωργία Γρηγοριάδου

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Επίσκεψη του χωριού Πεντάπολις και συμμετοχή στους εορτασμούς της Καθαρής Δευτέρας, ύστερα από υποδοχή της τοπικής διοίκησης με την έγκριση του Δημάρχου. Η υποχρέωση ολοκλήρωσης του ημερήσιου προγράμματος κατάρτισης επέτρεψε τη συμμετοχή στη λήξη των εκδηλώσεων, οπότε είχε εξαντληθεί η φασολάδα. Προσφέρθηκαν όμως χαλβάς, ελιές και λαγάνες και ξαναξεκίνησε το γλέντι.

4η ημέρα

19/3/2013

Δημιουργικότητα – Εργαστήριο σε ομάδες (καταιγισμός ιδεών). 1. Προθήκη καταστήματος Ενδυμάτων, 2. Διαμόρφωση χώρων καταστήματος, 3. Ενδυματολογία υπαλλήλων καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών, 4. Έργο Τέχνης, 5. Διαμόρφωση Εγκατάστασης Παροχής Υπηρεσιών. Αντιπαράθεση με θέμα: «Πως η καλλιτεχνική δημιουργικότητα καταλήγει στο εμπόριο».

Εισηγήτρια: Βασιλική Τσιρίκα

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Περιήγηση στη λίμνη Κερκίνη. Γεύμα στο Ξενοδοχείο ΕΡΩΔΙΟΣ (με επίκεντρο τα βουβαλίσια εδέσματα). Στη συνέχεια επίσκεψη του Μοναστηριού στο Ακριτοχώρι (που ιδρύθηκε μετά το 1995, ως αντίγραφο της Ι.Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους).

5η ημέρα

20/3/2013

Καινοτομία και Επιχειρηματικός Σχεδιασμός (Διάλεξη στο σύνολο των συμμετεχόντων και στη συνέχεια): Εργαστήρια Επιχειρηματικών Σχεδίων, σε ομάδες με αντικείμενα: 1. Χρηστικό Διαρκές Καταναλωτικό Αντικείμενο, 2. Γαλακτοκομικής Προέλευσης Τρόφιμο, 3. Φυτικής Προέλευσης Τρόφιμο, 4. Παροχή Υπηρεσιών Κατάρτισης, 5. Προϊόντων Ψημένης Αργίλου (κεραμεική). Αντικείμενα αντιπαράθεσης: «Η αισθητική καινοτομία έναντι της τεχνολογικής / οικονομικής» και «για να εξελιχθεί σε επιχείρηση μια ιδέα, επαρκεί το να υπάρχει κεφάλαιο».

Εισηγήτρια: Diana Kopeva

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Επίσκεψη της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου, που από το 1458 μέχρι το 1911 ήταν Πανεπιστήμιο και όπου βρίσκεται ο τάφος του ιδρυτή και Πατριάρχου Γενναδίου.

Στην επιστροφή, η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ήταν δυνατή επειδή η πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης UNESCO το κατέστησε προσωπικά δυνατό και η ίδια (μαζί με μια βοηθό της) ανέλαβαν (αφιλοκερδώς) την ενδελεχή ξενάγηση.

6η ημέρα

21/3/2013

Η αισθητική της ερμηνείας ρόλων στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων και τη διαπραγμάτευση (προετοιμασμένοι ρόλοι και σενάρια, για κάθε ομάδα) 1. Διαπραγμάτευση με προμηθευτές Υλικών, 2. Η ερμηνεία ρόλων στην ηγεσία, 3. Διαπραγμάτευση με πελάτες – πωλήσεις, 4. Διαπραγμάτευση με τη Δημόσια Διοίκηση, 5. Διαπραγμάτευση με Χρηματοδότες.

Αντικείμενο Αντιπαράθεσης: «Κατά πόσο αναγνωρίζεται (γενικά) η υποκριτική – έναντι της αυθεντικής – συμπεριφοράς και πως».

Εισηγήτρια: Μαρία Δούμα

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Κατόπιν συνεννόησης με το τοπικό γραφείο της Εφορίας Αρχαιοτήτων, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Αμφιπόλεως. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το θέρετρο της Ασπροβάλτας και στην επιστροφή, το Λέοντα της Αμφιπόλεως.

7η ημέρα

22/3/2013

Αισθητική των Οικολογικών παρεμβάσεων. Περιγραφή και λεκτική ή απεικονιστική των οικολογικών παρεμβάσεων σε:

1. Κτίρια, 2. καταστήματα λιανικής πώλησης διαρκών καταναλωτικών αγαθών, 3. καταστήματα λιανικής πώλησης προϊόντων σφαγής, 4. Δημόσιες Υπηρεσίες, 5. Μεταφορικές Επιχειρήσεις.

Αντικείμενο Αντιπαράθεσης: «Οι οικιακές φυτοκαλλιέργειες ως οδηγός διαμόρφωσης γενικής οικολογικής νοοτροπίας»

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Μερτζιάνης

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Επίσκεψη στο ΤΕΙ Σερρών.

Συμμετοχή σε δείπνο ταβέρνας με ζωντανή μουσική.

8η ημέρα

23/3/2013

Κατάρτιση Επιχειρηματικών Σχεδίων Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας (σε καθοδηγούμενες Ομάδες), που αναφέρονται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σχετικές με:

1. Θέατρο, 2. Μουσική, 3. Λοιπές Παραστατικές Τέχνες, 4. Απεικονιστικές (με επίκεντρο τη Βυζαντινή Αγιογραφία) και 5. Την απεικόνιση (Video).

Αντικείμενο Αντιπαράθεσης: «Ευρωπαϊκός Συνεταιρισμός Παραγωγής Ερασιτεχνικού Κινηματογράφου»

Εισηγητής: Νικόλαος Καρανάσιος (αναπληρωτής του Χρήστου Κανόπουλου)

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης (Μπεζεστένι)

9η ημέρα

24/3/2013

Ευρωπαϊκή Αισθητική και Επιχειρηματικότητα (Διάλεξη – συζήτηση). Ευρωπαϊκή Εταιρία, Ευρωπαϊκός Συνεταιρισμός, Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις.

Αντικείμενο Αντιπαράθεσης: «Μεσογειακή – Βαλκανική – Βόρεια – Ανατολική αισθητική, ως βάσεις ανάπτυξης ΜΚΟ, κοινωφελών οργανώσεων σε Ευρωπαϊκό ή και Παγκόσμιο πεδίο».

Εισηγτήτρια: Άννα Βακάλου

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Επίσκεψη στο Σπήλαιο Αλιστράτης και το Φαράγγι του Αγγίτη.

Διαπολιτισμική διασκέδαση στο χώρο κατάρτισης του ξενοδοχείου.

10η ημέρα

25/3/2013

Σύσταση εικονικών οργανώσεων που βασίζονται στην οπτικοακουστική και ψυχοκεντρική καινοτομία (σε καθοδηγούμενες ομάδες): Όπως θα προκύψουν ως προτάσεις που αφορούν: 1.Ερασιτεχνική γλυπτική, 2. ερασιτεχνική απεικονιστική ζωγραφική, 3. Αυτοδίδακτη μουσική έκφραση, 4. Κειμενογραφία, 5.Αφαιρετική εικονογραφία.

Εισηγητές: Giuseppe Ruffolo & Καρανάσιος Νικόλαος

Αξιολόγηση – Απονομή Βεβαιώσεων

Πολιτιστική δραστηριότητα:

Συνάντηση στο χώρο αναψυχής (BAR) του ξενοδοχείου

Αναχώρηση

26/3/2013

Αναχώρηση